TEHNICA "Patchwork"

Cati dintre noi isi pot imagina ce se poate realiza din bucati si resturi de material textil !

Taierea, decuparea in anumite forme a bucatilor de material textile, imbinarea intre ele dupa un anumit model, se numeste tehnica "Patchwork". Suprapunerea si fixarea lor, fie intre ele, fie pe un suport, prin cusaturi manuale sau la masina, se numeste "Quilting".

Aceasta tehnica este cunoscuta si folosita in mod special pentru realizarea elementelor decorative, respectiv pentru decorarea spatiilor interioare (tapiterii, cuverturi, mobilier, etc.) si mai putin cunoscute si folosite la realizarea unor piese vestimentare. Este o forma de expresie a sentimentelor, o forma de a transmite si celor de langa noi, ceea ce simtim, ceea ce traim, ceea ce vedem frumos in jurul nostru, o fotografie abstracta si personalizata a sufletului celui care realizeaza ceva cu aceasta tehnica.

Compozitiile si formele astfel create, pot fi foarte bine definite, cu un inteles clar pentru cel care priveste, sau, aceste compozitii si forme pot fi facute astfel incat fiecare privitor sa aibe propria interpretare, propria viziune a ceea ce s-a reprezentat in lucrare. Toate acestea se realizeaza prin cromatica luminoasa si stralucitoare, prin formele elegante, printr-o usurinta aparenta, care pare naturala si simpla.

In ce priveste realizarea obiectelor vestimentare cu aceasta tehina, trebuie tinut cont de cateva elemente: proprietatile tesaturilor folosite, regulile de baza ale constructiei tiparelor, pozitionarea cusaturilor de imbinare a bucatilor de material. Astfel, prin combinarea optima a elementelor enumerate, se pot obtine rezultate remarcabile, haine care par turnate, forme fluide care nu sunt intrerupte de cusaturile de imbinare clasice, compozitii care incita orice imaginatie.

Pentru a obtine modele si compozitii mai spectaculoase, tehnica "Patchwork" poate fi combinata cu broderie de orice fel; cu margele pentru a contura si a da un plus de stralucire anumitor forme, cu ata de matase, cu care se pot reprezenta detalii in cel mai mic amanunt, cu dantele, cu snururi, cu alte elemente dispuse plan sau in relief, cu cele mai variate materiale neconventionale in croitorie.

Folosita pe toata suprafata unei haine, sau partial, aceasta tehnica, este cu siguranta, cea mai spectaculoasa modalitate de exprimare, atat a celui care creeaza haina, dar si pentru cel sau cea care poarta haina respectiva.

Daniel IUSCO


Cuprins: